Ga naar pagina inhoud

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 niet toegankelijker dan Tweede Kamerverkiezingen 2021

Mensen met een visuele beperking ondervinden nog altijd problemen met het stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kennis Over Zien naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Deze verkiezingen zijn niet toegankelijker dan de eerder onderzochte Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Gezamenlijke actie blijft nodig om sneller tot inclusieve verkiezingen te komen.

Veel slechtziende en blinde mensen ervaren nog altijd problemen met de toegankelijkheid van de verkiezingen. Uit het onderzoek Toegankelijk Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2022 van Kennis Over Zien blijkt dat zij ook bij deze lokale verkiezingen veel knelpunten hebben ervaren. De belangrijkste belemmeringen die de respondenten noemen, zitten in twee onderdelen van het stemproces: ‘voorbereiding op het stemmen’ en ‘in het stemhokje’. Deze onderdelen krijgen van de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld een 5,9 en een 6,2. Nog maar net een voldoende dus.

Knelpunten in beeld

Kennis Over Zien constateert in het onderzoeksrapport dat er sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 nog geen substantiële verbeteringen in de toegankelijkheid van het stemmen hebben plaatsgevonden. Ondanks initiatieven om verkiezingen toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, is er dus nog werk aan de winkel op weg naar echt inclusieve verkiezingen in Nederland.

Een korte film van Kennis over Zien waarin Guido Kesler, inwoner van Apeldoorn, de kijker meeneemt bij het stemmen in het gemeentehuis in zijn woonplaats

Het onderzoek is een van de activiteiten van Kennis Over Zien in 2021 en 2022 rond toegankelijk stemmen. Naast deze studie en die van vorig jaar, hebben we rond de gemeenteraadsverkiezingen met vijf gemeenten samengewerkt om aandachtspunten voor het stemproces (de ‘klantreis’) vast te stellen. Deze ervaringen zijn gebruikt voor een toolbox voor gemeenten. Het rapport en de overige bevindingen van Kennis Over Zien zijn begin juni 2022 aangeboden aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Binnenkort volgt de aanbieding aan de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en Gemeenten. Je kunt dit rapport onderaan deze pagina downloaden.

Rapport Toegankelijk Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2022 bekijken

Je kunt hieronder de volledige rapportage Onderzoek Toegankelijk Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2022 downloaden. Daarnaast kun je op deze pagina’s terecht voor meer informatie:

Meer weten?

Heb je vragen, opmerkingen of wil je het rapport in hoge resolutie ontvangen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we gaan graag met je in gesprek.