Ga naar pagina inhoud
=

Let us keep it safe: nieuwe interventie voor omgaan met spanning en emoties

Onze databank is een interventie rijker: Let us keep it safe. Deze training helpt cliënten met een visuele en licht tot matige verstandelijke beperking omgaan met emoties en spanning. Hierdoor kunnen ze conflicten beter voorkomen. Daarnaast vergroot de interventie hun gevoel van veiligheid.

Let us keep it safe (Lukis) is ontwikkeld voor cliënten van 12 jaar en ouder die in een woonvorm verblijven en die kampen met een visuele en licht tot matige verstandelijke beperking (IQ lager dan 70). Daarnaast hebben ze eventueel bijkomende lichamelijke of psychosociale problematiek. Gedurende een jaar trainen ze hun sociale en probleemoplossende vaardigheden waardoor ze spanningen en emoties herkennen bij zichzelf en bij anderen.

Aanpak

Lukis bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De laatste is een ‘terugkombijeenkomst’. Een groep bestaat uit minimaal drie en maximaal acht mensen. Over het algemeen bestaat een groep uit cliënten die bij elkaar op dezelfde woning wonen of op dezelfde dagbestedingslocatie verblijven. 

De training is ervaringsgericht. Deelnemers oefenen met situaties waarin sprake is van spanning of waarin ze moeten omgaan met emoties. In die situaties verkennen cliënten gedragsmogelijkheden om spanningen en emoties te leren herkennen. Ook leren ze hoe ze het beste kunnen omgaan met spanningen en emoties of hoe ze er het best op kunnen reageren. Tenslotte leren de deelnemers hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen.

Alle werkvormen en onderdelen in Lukis zijn specifiek afgestemd op de visuele beperking en mate van andere beperkingen. De werkvormen in de trainingen maken dan ook veel gebruik van auditieve en tactiele prikkels. Daarnaast vertaalt de trainer visuele informatie en zijn veel oefeningen fysiek van aard.

Lukis nu in de interventiedatabank  

Benieuwd of Let us keep it safe interessant is voor jouw werk? Bekijk de interventie dan in onze interventiedatabank. Lukis is beschreven volgens de richtlijnen van Dare2Share en sinds vandaag beschikbaar