Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor de bouw van een toegankelijke website

Wanneer je een website bouwt, is het prettig als deze na oplevering door zoveel mogelijk mensen goed te gebruiken is. Door vanaf de bouw rekening te houden met toegankelijkheid, zorg je daarvoor. In dit artikel vind je tips om zelf aan de slag te gaan met jouw nieuwe, toegankelijke website.

Betrek gebruikers met een visuele beperking

Door al tijdens de design- en testfase ervaringsdeskundigen te betrekken, kun je de opgedane kennis direct toepassen. Ervaringsdeskundigen kunnen je precies vertellen wat wel en niet werkt in het design. De ontwerper kan aanpassingen meteen doorvoeren, wat het makkelijkste gaat in de ontwerpfase.

Boek tijdswinst met toegankelijkheidsexpertise

Voordat je je projectplan schrijft en een webbouwer kiest, is het aan te bevelen een toegankelijkheidsexpert in te schakelen. Toegankelijkheidsexperts kunnen je ondersteunen tijdens het schrijven van de briefing, de leverancierselectie, het ontwerp, de realisatie, het testen en het uiteindelijk live brengen van de website. Daar win je veel mee, want achteraf aanpassen is altijd lastiger dan meedenken over een nieuw te bouwen website.

Betrokkenheid toegankelijkheidsspecialist in de bouwfase

Het is heel waardevol als een toegankelijkheidsexpert ook bij het bouwen van een toegankelijke website adviseert en meekijkt. Voor een webbouwer is deze manier van werken misschien nieuw. Als opdrachtgever heb je vaak geen direct contact met de ontwikkelaars. Een toegankelijkheidsspecialist kan zowel jou, als de webbouwer ondersteunen.

Tip

Maak duidelijke afspraken met je (potentiële) webbouwer over toegankelijkheid. Neem dit bijvoorbeeld mee als voorwaarde bij de selectie of als onderdeel van het contract.

Basiskennis toegankelijkheid borgen

Als het projectteam is samengesteld, is het essentieel dat alle teamleden de basiskennis van toegankelijkheid wordt bijgebracht. Ook als je al verder in het project bent,  kun je toegankelijkheid toevoegen door stijlgidsen op te stellen die toegankelijkheidsaspecten benadrukken en content creators  trainen in het schrijven van toegankelijke teksten. Zo blijft de website ook in de toekomst toegankelijk.

Een toegankelijke website kan ook mooi zijn

Een toegankelijke website hoeft niet saai te ogen! Een toegankelijke website moet duidelijk zijn, maar ook visueel aantrekkelijk. Zoals één van onze ervaringsdeskundigen ooit zei: “Dat ik maar 20 procent zicht heb, betekent niet dat ik niet van mooie dingen houd!”

Geef je mening!