Overslaan en naar de inhoud gaan

(In)Zichtbeschrijving

In het kort

Doel
Inzicht in de eigen mogelijkheden en beperkingen bij mensen met een visuele beperking. En anderen informeren over hun beperking.
Doelgroepen
Volwassenen
Soort
Uitleg
Aanpak
(In)Zichtbeschrijving bevat informatie over de cliënt zelf, de oogaandoening, wat de cliënt ziet (nabij en op afstand), eventuele bijkomende problematiek (bijvoorbeeld een auditieve beperking) en de gevolgen voor het dagelijks leven.
Erkenning
Goed beschreven
Onderbouwing
Downloads

Doelgroep

(In)Zichtbeschrijving helpt volwassenen met een visuele beperking meer inzicht te verkrijgen in hun beperking en de gevolgen daarvan. Zij leren anderen uitleggen wat hun visuele beperking inhoudt en wat dit in hun dagelijks leven betekent.
 

Doel

Door reflectie op de visuele beperking en bewustwording van de gevolgen, krijgen deelnemers meer inzicht in de eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo kunnen zij beter participeren in hun directe omgeving én in de samenleving. Door anderen over hun beperking te informeren, vergroten zij ook bij hen bewustwording.

Aanpak

In (gemiddeld) vijf individuele sessies van anderhalf uur maakt de cliënt onder begeleiding een eigen (In)Zichtbeschrijving. Die bevat informatie over de cliënt zelf, de oogaandoening, wat de cliënt ziet (nabij en op afstand), eventuele bijkomende problematiek (bijvoorbeeld een auditieve beperking) en de gevolgen voor het dagelijks leven. Met praktische opdrachten ervaart de cliënt deze ook in de praktijk. Na een bespreking bepaalt de cliënt welke informatie in de (In)Zichtbeschrijving terechtkomt en met welke bewoordingen. Het eindproduct is niet per se een geschreven document, maar kan ook een filmpje of andere uiting zijn.
 

Voorwaarden voor uitvoering

Materiaal
Een handboek beschrijft verschillende uitvoeringsvarianten: Visueel Paspoort, Zichtbeschrijving en Kijk op Zicht. Een laptop of tablet met internetverbinding zijn nodig. Het boek ‘+23, een revalidatieproces in beeld’ van Annemiek van Munster wordt vaak als achtergrondmateriaal gebruikt.


Onderbouwing
Goedzienden kunnen zich moeilijk voorstellen wat leven met een visuele beperking concreet betekent. Slechtziende mensen vinden het vaak lastig hun beperking te beschrijven en duidelijk te maken welke praktische gevolgen ze ervan ondervinden. Sommigen vinden het bovendien onprettig hier persoonlijk over te vertellen. ‘(In)Zichtbeschrijving’ ordent de informatie in een logisch samenhangend geheel.

Aanwijzingen voor effectiviteit
Er is nog geen effectonderzoek naar (In)Zichtbeschrijving. De belangrijkste theoretische pijler onder de aanpak is de zelfdeterminatietheorie. Na afloop evalueren begeleider en cliënt hoe deze het traject heeft ervaren en welke verbeteringen mogelijk zijn.

Contactgegevens

Geef je mening!