
Delen wat werkt: de interventiedatabank vanaf nu live
InZicht Hemianopsietraining, Bewegen naar zelfvertrouwen en Verliesbegeleiding. Het is slechts een greep uit de vele methodes die er zijn om het leven van mensen met een visuele beperking makkelijker te maken. Je kan de beschrijvingen van deze interventies vanaf nu vinden in de interventiedatabank van Dare2Share.
Het doel van Dare2Share is het delen van deze kennis, door de methodes en interventies goed te beschrijven, standaardiseren, onderbouwen en beschikbaar te stellen. Kennis kan namelijk op grotere schaal gedeeld worden wanneer het opgeschreven is.
Wanneer deze kennis eenmaal opgeschreven is, is een duidelijke vindplaats van groot belang. Daarom is nu de interventiedatabank gelanceerd. De interventiedatabank is een onderdeel van het platform Kennis Over Zien en is primair bedoeld voor professionals. Marco Berndsen houdt zich bezig met effectief kennismanagement binnen organisaties en heeft meegewerkt aan de interventiedatabank. “Het delen van kennis en technologie kunnen bijna niet meer zonder elkaar”, aldus Marco.
De interventiedatabank. Een verzamelpunt voor alle methodieken die beschreven zijn, waar ze stap voor stap zijn uitgewerkt. Het format dwingt je om na te denken over welke stappen je neemt en waarom. Daarnaast kun je gelijk aan de slag met de informatie, vertelt Marco. “Het is geen voorportaal, waarbij je nog contact moet opnemen met degene die de interventie bezit.” Alle informatie is te vinden in de databank en is voor iedereen beschikbaar.
Er is lang nagedacht over de indeling van de databank, zoals de labels waaronder gezocht kan worden. Uiteindelijk is gekozen voor een indeling aan de hand van leeftijdscategorieën. “Leeftijd is namelijk een objectief criterium. Omdat de databank voor professionals uit verschillende vakgebieden is, is er geen eenduidige ‘taal’. Voor dezelfde thema’s kunnen per vakgebied verschillende begrippen worden gebruikt of worden onderwerpen op een andere wijze benaderd. Daarom is gekozen voor leeftijd als enige filtermogelijkheid.”
Ook woordkeuze speelde een rol bij de ontwikkeling van het platform. “We willen bezoekers van de databank inhoud aanbieden die voor die specifieke professional relevant is. Zo maken we gebruik van woorden die op de werkvloer gebruikt worden in plaats van woorden die we enkel in literatuur vinden.” Daarnaast kun je via de zoekfunctie ook zoeken via synoniemen. Als je bijvoorbeeld zoekt op gezichtsveldtraining, kom je ook uit bij de Leestraining Hemianopsie.
Aan iedereen is gedacht en de opgeschreven kennis kan vanaf nu dus echt gedeeld worden. Op een centrale, georganiseerde plek die voor eenieder toegankelijk is. Op dit moment is er een handje vol interventies op het platform te vinden maar de databank blijft groeien. Het streven is om elk jaar minimaal vijf interventies aan de databank toe te voegen. Deze kennis over zien is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Zo streven we naar de beste zorg voor mensen met een visuele beperking.