Ga naar pagina inhoud
=

Glaucoom: krijg geen spijt, check op tijd!

Hoge oogdruk, verminderd gezichtsveld; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2020 waren er bij de huisarts 338.500 mensen bekend met glaucoom. Het is daarmee de meest voorkomende oogziekte in Nederland. 25% van de glaucoom patiënten is bij overlijden blind aan één oog, 10% aan beide ogen. Tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen.

Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2020 waren er in totaal 338.500 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 146.800 mannen en 191.700 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo). Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en slechtziend- of blindheid voorkomen. Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen. “Te late opsporing is een heel belangrijke oorzaak hiervan”, aldus Carroll Weber, overkoepelend hoogleraar, afdelingshoofd en glaucoomspecialist Universitair Medisch Centrum Maastricht (UMCM).

Risicofactoren

Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet je dat je je moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren zijn leeftijd (40 jaar en ouder), erfelijkheid (glaucoom in de familie), brilsterkte (groter dan -6 of +6) en achtergrond (mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben een verhoogd risico). Neem in dat geval contact op met je huisarts voor een verwijzing naar de optometrist of maak direct een afspraak met een optometrist om je ogen te laten controleren.

Krijg geen spijt, check altijd

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lastige van glaucoom is, dat het een sluipende aandoening is die je niet direct merkt. Als je boven de 40 jaar bent en je mist regelmatig een stoeprandje, denk je vermoedelijk dat je gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies kan voorkomen. Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat je niet weerhouden om je ogen te laten onderzoeken door een optometrist als je in de risicogroep valt”.